Hoe werkt het

 

Postcoderoosregeling (PCR)

Alle deelnemers krijgen jaarlijks voor elk kilowattuur dat zij opwekken de energiebelasting en de btw daarover terug. En dat gedurende 15 jaar. Zolang ze in de buurt blijven wonen. Alle inwoners van Zuidplas en Nesselande kunnen meedoen, zelfs Bleiswijk, Bergschenhoek en een deel van Waddinxveen vallen binnen de postcoderoos.

Je kunt in de projecten van de coöperatie participeren door de zonnestroominstallatie mede te financieren. Deze installatie wordt opgedeeld in certificaten van 250 kWh. Je krijgt dan gedurende tenminste 15 jaar een forse korting op je energierekening én een opbrengst uit de verkoop van de stroom door de coöperatie. Dit noemt men de Postcoderoosregeling (zie voor verdere uitleg: Postcoderoos).

De eenmalige kosten bedragen € 310 per certificaat van 250 kWh. Met elk certificaat besparen we bijna 130 kg CO2 uitstoot. En dat elk jaar weer! Nieuwsgierig en wil je weten of het iets voor jou is? Klik op Meedoen voor meer uitleg!

Subsidieregeling (SCE)

SCE staat voor Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Deze regeling komt op 1 april 2021 in de plaats van de PCR en zal van toepassing zijn op alle volgende projecten die we hopen te realiseren. Het belangrijkste verschil is dat je geen energiebelasting terugkrijgt, maar dat de prijs van de verkochte stroom met deze subsidie wordt aangevuld tot een basisbedrag van nu 14,6 cent per kWh. Dit basisbedrag wordt bij de start van een project definitief vastgesteld en blijft dan 15 jaar ongewijzigd. Een ander verschil is dat je om mee te kunnen doen bij de start van het project in de postcoderoos moet wonen, maar als je later verhuist naar daarbuiten je de certificaten gewoon kunt behouden. Ook spelen de energieleveranciers hier geen rol meer in en is ook je eigen verbruik niet meer van belang.

Er wordt nog steeds aan deze regeling gewerkt en partijen als Energie Samen proberen deze nog zo gunstig mogelijk te krijgen. Ook wordt gekeken of er met externe leningen, mogelijk via Energie Samen, een hoger rendement kan worden bereikt. Zie ook Postcoderoosregeling in het kort.